fitblogerka.pl

Trening Dieta Motywacja

ocet jabłkowy jak przygotować, domowy przepis
Dieta

Ocet jabłkowy – sposób przygotowania, właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy, zwłaszcza ten domowy, zyskuje miano panaceum na wiele różnych dolegliwości. Stosowany bywa zarówno do picia, jako dodatek do potraw, jak i zewnętrznie, jako środek kosmetyczny. Najlepszy jest ocet przygotowany z jabłek pochodzących z upraw ekologicznych, a jego samodzielne zrobienie w warunkach domowych nie jest wcale trudne. Jak zrobić i do czego stosować ocet jabłkowy?

Jak samodzielnie przygotować ocet jabłkowy?

Przygotowanie octu nie jest skomplikowane. Potrzebne są jednak jabłka z upraw ekologicznych, niepryskane i niewoskowane. Idealne będą takie przywiezione z przydomowego wiejskiego sadu. Nie muszą być duże. Dobrze, jeśli wykorzystamy owoce kilku różnych odmian, nadaje to gotowemu octowi dużo głębszy, bardziej zbalansowany smak.

Do przygotowania octu potrzebne będą:

  • 1kg jabłek, oczyszczonych z ogonków i wszelkich uszkodzeń (obieranie i usuwanie gniazd nasiennych jest zbędne);
  • 1 litr wody;
  • 4 pełne łyżki cukru lub miodu.

Przygotowanie:

Jabłka należy rozdrobnić (można pokroić na niewielkie kawałki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Umieścić w dużym słoju, razem z posłodzoną wodą. Całość zamieszać, przykryć słoik gazą, zabezpieczyć gumką. Słoika nie należy zakręcać. Gotową mieszankę postawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Kilka razy dziennie zawartość słoika energicznie zamieszać, doprowadzając do owoców tlen, konieczny do procesów fermentacyjnych.

Proces fermentacji octowej trwa od 2 do 5 tygodni. W tym czasie widać pęcherzyki gazu i wyraźne pienienie się octu.  Kiedy proces ustanie, gotowy płyn należy przelać przez gazę do zakręcanych butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Na co pomaga ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy stosowany jest dawna, zarówno w medycynie naturalnej, jak i kosmetyce.  Potwierdzono dobroczynny wpływ octu jabłkowego na poprawę procesów metabolicznych. Osoby na diecie  odchudzającej, przyjmujące regularnie ocet jabłkowy, tracą dodatkowe kilogramy szybciej i są mniej podatne na napady głodu.

Ocet stosowany jest również w przypadku grzybicy, drożdżycy, a także jako środek odkażający w przypadku nieżytu gardła i jamy ustnej. Ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, pracę serca i układu pokarmowego. Jako środek kosmetyczny, pozwala walczyć z trądzikiem, egzemą, pokrzywką, a także łupieżem czy przedwczesnym wypadaniem włosów.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można stosować zamiast innego rodzaju octu lub soku z cytryny do przygotowywania wszelkiego rodzaju sosów do sałatek lub marynat do mięs. W celach leczniczych stosuje się ocet do picia, po rozcieńczeniu ciepłą wodą. Zwykle zalecane jest przyjmowanie 1-2 łyżek octu dziennie. W celach kosmetycznych stosuje się toniki  i kompresy z wody z octem. Te drugie przydają się również w przypadku opuchlizny czy pieczenia skóry po ukąszeniu owadów.

Stosowanie octu jabłkowego jest bezpiecznym sposobem na walkę z wieloma powszechnymi dolegliwościami. Samodzielne przygotowanie specyfiku z odpowiednio wybranych owoców daje pewność, że gotowy produkt zawiera wyłącznie cenne substancje biologiczne, bez zbędnych sztucznych dodatków.

Artykuł przygotował zaprzyjaźniony portal https://dico.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.