05.07.2013

Zapiekana owsianka z kruszonką

Muszę przyznać, że od kiedy zrobiłam truskawkowe crumble, mam obsesję na temat kruszonki. Jest tłusta, zawiera cukier i generalnie niezbyt dobrze robi, jeśli chce się zrzucić wagę. Zastanawiałam się, w co ją wkomponować, żeby nie było tragedii kalorycznej, ale żeby sobie pochrupać. Przyszła mi do głowy znana i lubiana owsianka.


Składniki na 2 porcje:
- 80 + 30 płatków owsianych,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka kako,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- około 100g mleczka kokosowego,
- 1 duży banan,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka + 1-2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła).

Najpierw gotujemy 80g płatków z dwoma jajkami na wodzie. Ja zawsze wrzucam suche płatki, wbjam jajka, mieszam, zalewam zimną wodą i czekam aż się wygotuje. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i kakao oraz cynamon. Czekam aż masa będzie bardziej gęsta (na końcu ma wyglądać jak rzadka śmietana) i dodajemy jedną do dwóch łyżek syropu z agawy. Całość nie musi być słodka, wystarczy abyśmy nie czuli goryczy kakao i smaku jajek.

W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 30g owsianki i łyżeczkę syropu z agawy. Mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym najpierw wylewamy owsiankę, następnie równomiernie kładziemy na niej plasterki banana i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach. Jeśli owsianka za bardzo się rozpada po wyciągnięciu możemy chwilę poczekać, aby ostygła - wtedy stężeje.


Smacznego!

9 komentarzy :

  1. Nie cierpię owsianki.
    Kruszonkę, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, ale zdecydowanie za dużo węgli jak na jeden posiłek.
    poza tym nie chciałabym być złośliwa (czytałam wcześniej o Twoich problemach z układem trawienia), ale wg mnie podając ilość porcji powinnaś wziąc pod uwagę osoby, które nie jedzą tak jak Ty. połowa tej zapiekanki to ogromna porcja, a ze względu na wartości nie zjadłabym tego na główne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inne zapotrzebowanie, mam zrobić listę i podawać dla każdego? I co to za problem zjeść 1/4 zamiast połowy?

      Usuń
    2. auć dlaczego tak ostro?
      nie o to chodzi, że nie można zjeść mniej, ale jak piszesz, że to porcja dla dwóch osób to osoby, które regularnie czytają Twojego bloga i traktują Cie jak, nazwijmu to autorutet mogą nie zastanawiać się nad kaloriami i wartościami odżywczymi (szczególnie jeśli dopiero zaczynają przygode z fitnessem i zdrowym odżywieniem) tylko pochłoną całą porcję, kto by nie wsunął.. wygląda smakowicie. chodzi o to, że to Twoi czytelnicy mogą nie do końca być świadomi, że tak naprawdę serwujesz im bombę kaloryczną obfitującą w cukry. jeszcze raz podkreślam, że do samej zapiekanki nic nie mam, to na pewno zdrowsza alternatywa dla jakiegoś ciasta, ale niektórym się wydaje, że jak coś jest zdrowe to mogą jeść bez ograniczeń. cenie sobie Twoje przepisy, ale przy tych niekoniecznie pełnowartościowych powinnaś sygnalizować umiar.
      gdyby to był zwykły lifestylowy blog to nie zwróciłabym na to uwagi, ale to w końcu jesteś fitblogerką czy nie?

      Usuń
    3. Ostro, bo nie ma emotek czy co? :) jedna porcja to 500kcal, czyli całkiem ok np na śniadanie. Masz rację, mogę wspomnieć o umiarze, bo chociaż pisalam już o nim, to za wiele nigdy nie zaszkodzi.

      Usuń
    4. 500 kcal/posiłek to raczej norma, jeśli ktoś nie jest na głodowej diecie...

      Usuń
  3. Podziwiam Cię za to, że chciało Ci się odliczyć 80 + 30 płatków owsianych :P Oczywiście wiem, że chodziło Ci o gramy:D Fajny przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :P za kruszonką szaleję od dziecka - zawsze najpierw zjadałam ją z chałki :) Ciekawa propozycja, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!