Przepis Fit placki bananowe z płatkami owsianymi
Dieta

Fit placki bananowe z płatkami owsianymi

Na fitblogu nie może zabtaknąć przepisu na fit placki bananowe z płatkami owsianymi. Są one zdrowszą i wygodniejszą alternatywą dla zwykłych naleśników. Wyglądem bardziej przypominają popularne amerykańskie pancakes’y, ponieważ robimy je troche mniejsze i bardziej puszyste niż zwykłe polskie naleśniki. To świetny posiłek przed treningiem, dlatego że mają one sporą ilość węglowodanów. Łatwo je też schować do lunchbox i wziąć ze sobą np. do pracy lub w podróż. Można je również zabrać ze sobą na siłownię, jako szybką, sycącą fit przekąskę po treningu. Ponadto są smaczne zarówno na zimno, jaki i na ciepło. Przy czym są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. a ich bazą są tylko trzy składniki.

Przepis na fit placki bananowe

Składniki na 10 sztuk placków

  • 2 banany (200 g),
  • 2 jajka,
  • około pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych (70 g),
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kakao (5 g),
  • dowolne dodatki do dekoracji np. owoce, orzechy, masło orzechowe, miód,
  • odrobina tłuszczu do smażenia np. olej kokosowy lub roślinny

Wszystkie składniki na placki bananowe mieszamy blenderem, lub mikserem stojącym na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji przypominającej rzadką śmietanę. Jeśli masa wyszła nam za gęsta, to można dodać trochę mleka lub jogurtu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Jeżeli mamy ochotę, aby nasze fit placki z płatkami owsianymi miały smak bananowo-czekoladowy, to do składników podstawowych można dodać 5 gram kakao. Wszystkie składniki należy blendować razem.

Fit placki bananowe można smażyć na patelni teflonowej nawet bez tłuszczu, albo z jego niewielką ilością – wystarczy posmarować patelnię, przy pomocy silikonowego pędzla kuchennego bardzo cienką warstwą np. oleju kokosowego. Przede wszystkim trzeba smażyć je na dość dobrze rozgrzanej patelni, ale nie za mocno – jeśli patelnia będzie za zimna, placki nie wyrosną, jeśli za gorąca placki zaczną się szybko przypalać. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Najlepiej odwrócić placki, gdy na ich górnej powierzchni pojawią się bąbelki i zanim jeszcze góra się zetnie. Smażymy, aż będą rumiane z obu stron.

Podsumowując, ze składników podanych w przepisie wychodzi około 10 sztuk placków wielkości dłoni. Do placków pasują różne dodatki, wedle własnego gustu: tj. owoce czy masło orzechowe. Przy czym łyżka masła orzechowego (15 g) to około 95 kalorii, ale nawet kulturyści jedzą masło orzechowe przed treningiem.

Ile kalorii mają fit placki bananowe?

Placki bananowe z płatkami owsianymi to posiłek z bardzo dużą ilością węglowodanów i stosunkowo małą ilością tłuszczy. Przy czym węglowodany są najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, dlatego fit placki to świetny posiłek przedtreningowy. Ponadto placki mają sporą ilość błonnika, który pomaga regulować procesy trawienne oraz zmniejsza uczucie głodu.

Wartości odżywcze w porcji na 10 placków bananowych

ProduktIlośćKalorieBiałkoWęglowodanyTłuszcze
Banan200 g
188,6 kcal
2,0 g
43,8 g
0,6 g
Jajo2 szt.
145,2 kcal
13,0 g
0,8 g
10,0 g
Płatki
owsiane
70 g
253,7 kcal
8,3 g
43,8 g
5,0 g
587,5 kcal
23,3 g
88,4 g
15,6 g

* Obliczenia zostały wykonane przy użyciu kalkulatora kalorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *