Krem z marchewki to bardzo smaczna i lekka fit zupa, idealna dla osób na diecie. Istnieje jednak wiele przepisów na zupę marchewkową, między innymi przepisy na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego, ale w wersji fit wystarczy baza z marchwi. Taki przepis jest doskonały także dla wegetarian. Natomiast dodatek pomarańczy oraz imbiru sprawią, że zupa będzie orzeźwiająca i doskonała smaku.
Przepis na krem z marchewki
Składniki (na dwie porcje)
- 8 średnich marchewek
- 1 cebula
- pół pomarańczy
- około 1 cm korzenia imbiru
- około 3 szklanki wody (wrzątku)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
- opcjonalnie gęsty jogurt
- do dekoracji kremu z marchewki: pestki dyni, cienki plasterek koziego sera lub świeża kolendra
Przygotowanie
Obieramy marchewkę i kroimy w talarki. Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami – należy zetrzeć taką część korzenia, żeby otrzymać pół łyżeczki tartego imbiru. Cebulę kroimy w drobną kostkę i solimy. Garnek, w którym będziemy gotować krem z marchewki, smarujemy cienką warstwą tłuszczu i lekko podsmażamy w nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy do garnka marchewkę oraz imbir i smażymy razem przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dosypujemy przyprawy (cynamon, pieprz, szczyptę soli). Następnie zalewamy całość gorącą wodą – w zależności od wielkości marchwi około 3 szklanki wody (lepiej dodać wody za mało i potem dolać, jeśli zupa będzie zbyt gęsta). Po około 20-30 min gotowania, kiedy marchewka będzie już miękka, blendujemy składniki na gładką kremową zupę. Dolewamy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, ponownie blendujemy i chwilę gotujemy.
Jeśli zupa wyjdzie nam za ostra, to można złagodzić jej smak, dodając gęsty jogurt np. jogurt grecki. Jogurtowy kleks to jednocześnie atrakcyjna dekoracja zupy.
Krem z marchewki można również ozdobić podsmażonymi pestkami dyni, cienkim plasterkiem koziego sera albo listkami świeżej kolendry. Taka dekoracja to jednocześnie świetna dodatkowa nuta smakowa.
Ile kalorii ma fit zupa krem z marchewki?
Zupa krem z marchewki to lekka zupa. Jest niskokaloryczna, przy czym jedna porcja to zaledwie około 150 kalorii. A jeśli dodamy do porcji zupy łyżkę jogurtu greckiego, to otrzymamy łącznie około 175 kalorii. Ponadto ta smaczna fit zupa posiada w swoim składzie imbir, cynamon i pieprz, które są uważane za naturalne spalacze tłuszczu.
Wartości odżywcze w 1 porcji fit zupy krem z marchewki
Produkt | Ilość | Kalorie | Białko | Węglowodany | Tłuszcze |
---|---|---|---|---|---|
Marchewka | 180 g | 34,0 kcal | 1,3 g | 6,8 g | 0,2 g |
Cebula | 50 g | 13,6 kcal | 0,6 g | 2,4 g | 0,2 g |
Pomarańcza | 120 g | 52,0 kcal | 1,1 g | 11,4 g | 0,2 g |
Imbir | 3 g | 2,6 kcal | 0,1 g | 0,5 g | 0,0 g |
Cynamon | 1 g | 3,5 kcal | 0,0 g | 0,80 g | 0,0 g |
Olej kokosowy | 5 g | 45,0 kcal | 0,0 g | 0,0 g | 5,0 g |
Razem | 150,7 kcal | 3,0 g | 21,9 g | 5,7 g |
* Obliczenia zostały wykonane przy użyciu kalkulatora kalorii
Smacznego!
Również polecam dodać ziemniaka 🙂 Do tego super dodatkiem do takiego kremu jest imbir, który posiada przeciwzapalne właściwości.
Fajna rozgrzewająca zupa na chłodne dni 🙂
Ja robię podobnie krem z marchewki, tylko czasem jeszcze dodaję ziemniaka, żeby trochę zagęścić.
Dzięki, spróbuję 🙂