Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego niedobory mogą prowadzić do poważnych schorzeń i zaburzeń w funkcjonowaniu. Dlatego tak ważne jest stosowanie zbilansowanej diety dostarczającej odpowiedniej ilości wapnia. Zwiększone zapotrzebowanie mają szczególnie dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.
Jaką rolę w organizmie pełni wapń?
Wapń wchodzi w skład zębów, kości i płynów ustrojowych. Bierze też udział w skurczu mięśni i procesach krzepnięcia krwi. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i działania enzymów.
Powinien być dostarczany wraz z witaminą D3, która ułatwia przyswajanie wapnia w jelitach. Można go znaleźć głównie w przetworach mlecznych, jajach i warzywach liściastych. W sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania, wapń można przyjmować w postaci suplementów.
Jakie są skutki niedoboru wapnia w organizmie?
Warto zaznaczyć, że niedobór wapnia może być ściśle związany z niedostarczaniem witaminy D3. Jest ona niezbędna do jego wchłaniania.
U dzieci braki wapnia mogą skutkować krzywicą. Objawami są zniekształcenia kości i trudności z prawidłowym rozwojem.
U osób dorosłych mogą pojawić się problemy z próchnicą i wypadaniem zębów. Z wiekiem kości tracą swoją elastyczność i są bardziej narażone na złamania. Jest to naturalny proces, który niestety może zostać przyspieszony przez niedobór wapnia. Osteoporoza to choroba, która charakteryzuje się zmniejszeniem gęstości kości. Dotyka najczęściej osoby w średnim wieku. Niedobór wapnia powoduje problemy z krzepnięciem krwi i gojeniem się ran, mimowolne skurcze mięśni i problemy metaboliczne. Może prowadzić do tężyczki, która objawia się min. bolesnymi skurczami mięśni i odruchami neurologicznymi.
Nadmiar tego makroelementu także może mieć negatywne skutki dla zdrowia, dlatego stosowanie suplementów najlepiej konsultować z lekarzem.
Jak powinna wyglądać dieta bogata w wapń?
Najlepiej przyswajalny wapń to ten pochodzący z naturalnych produktów spożywczych. Tabletki nigdy w pełni nie zastąpią dobrze zbilansowanych posiłków. Dieta bogata w wapń jest przede wszystkim wysokobiałkowa. W sprawach żywienia najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który dopasuje proporcje makroskładników indywidualnie, w zależności od potrzeb. Nadmierne spożycie białka może zbyt mocno obciążać nerki. Największa ilość wapnia znajduje się w produktach mlecznych i jego przetworach, w białych serach, maślankach, kefirach i jogurtach. Najlepiej wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy stosujemy dietę ketogeniczną, czyli o obniżonej ilości węglowodanów. Rośliny zawierające wapń to przede wszystkim: soja, szpinak, fasolka, kapusta i brukselka. Warto wzbogacić swoją dietę w migdały i orzechy, które są również źródłem zdrowych tłuszczów. Zaleca się minimum raz w tygodniu spożywanie ryb. Woda z wysoką zawartością minerałów to świetny sposób na uzupełnienie niedoborów wapnia. Wody lecznicze należy zawsze przyjmować w określonych dawkach. Prawidłowa dieta powinna pokryć całkowicie zapotrzebowanie na witaminy i makroelementy.
Więcej o wapniu przeczytasz w tym artykule – Wapń – właściwości, skutki nadmiaru i niedoboru