Naleśniki proteinowe bez mąki
Dieta

Naleśniki proteinowe bez mąki – Przepis!

Naleśniki proteinowe bez mąki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mąka została zastąpiona płatkami owsianymi. Natomiast białko serwatkowe będące ich istotnym składnikiem, to najlepiej przyswajalne białko dla naszego organizmu. Takie naleśniki mają idealną zawartość protein, aby wykorzystać je jako szybki posiłek potreningowy, ale nie tylko. Sprawdzą się też jako sycący posiłek w pracy lub zdrowy deser. Są również idealnie dla dzieci, czy osób starszych, w przypadku których bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi łatwoprzyswajalnego białka – budulca wszystkich tkanek, w tym mięśni, mięśnia sercowego, skóry, włosów, paznokci.

Naleśniki proteinowe bez mąki – składniki

Naleśniki powinny być puszyste i przypominać amerykańskie pancakes lub placuszki. Składniki wystarczą na 3 sztuki naleśników proteinowych.

Składniki (3 sztuki puszystych naleśników):

Bez tłuszczu do smażenia!

Opcjonalne dodatki do naleśników proteinowych:

Naleśniki proteinowe bez mąki i syrop zero kalorii

Białko i syrop kupuję zwykle od Prozis podczas różnych promocji lub z moim kodem -10%: FITBLOGERKA, z którego również możecie korzystać.

Płatki owsiane do naleśników proteinowych najlepiej wybrać „błyskawiczne” lub inne jak najdrobniejsze płatki.

Jogurt powinien być gęsty – lepiej wybrać zwykły gęsty jogurt niż jogurt grecki, ponieważ ma on niższą zawartość tłuszczu i mniej kalorii niż jogurt typu greckiego.

Zamiast samemu oddzielać białka jaj, można użyć albuminy – czyli odseparowanych białek jajecznych (płynnych). To bardzo wygodne rozwiązanie. Można wykorzystywać ją też do różnych białkowych omletów lub placków.

Jeśli nie posiadacie białka serwatkowego, można użyć większej ilości płatków owsianych. Naleśniki tracą jednak wtedy swoją proteinową”moc” – nie mają już takich bogatych wartości odżywczych, w tym łatwoprzyswajalnego białka, ani smaku. Tworzą jednak nadal sycące śniadanie, przekąskę czy deser. Natomiast więcej informacji na temat białka serwatkowego znajdziecie we wpisie Białko kazeinowe vs białko serwatkowe – zalety i wady

Naleśniki proteinowe bez mąki – przygotowanie

Wszystkie składniki na naleśniki proteinowe można mieszać jednocześnie, ale zwykle dodaje odżywkę białkową do pozostałych zmieszanych już składników i mieszam chwilę ponownie. W mojej opinii tym sposobem składniki lepiej się ze sobą łączą. Składniki mieszamy ręcznie na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji przypominającej dziecięcą kaszkę (ma być gęstsza od śmietany). Jeśli masa wyszła nam za gęsta, to można dodać trochę więcej jogurtu, jeśli za rzadka dodajemy płatków, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Smak naszych naleśników zależy od wybranego smaku odżywki białkowej. Polecam smak waniliowy, bo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, jak np. owoce i sprawdza się w różnych przepisach. Jeśli mamy akurat białko bezsmakowe można do składników dodać trochę kakao.

Naleśniki proteinowe najlepiej smażyć na małej gładkiej patelni teflonowej bez tłuszczu. Opcjonalnie (jeżeli nie macie dobrej patelni) można posmarować patelnię bardzo cienką warstwą np. oleju kokosowego. Mała patelnia pomoże nam uzyskać pożądany rozmiar naleśników, które powinny być niewielkie (średnicy dłoni) i puszyste. Masę naleśnikową wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażymy około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Jak masa zacznie się ścinać, można lekko podważyć brzegi naleśników łopatką, aby nie przywarły.

Do naleśników pasują różne dodatki, wedle własnego gustu: tj. owoce, orzechy, syrop klonowy, czy wspomniany już wcześniej niskokaloryczny syrop np. czekoladowy.

Naleśniki proteinowe smakują dobrze na ciepło i na zimno. Śmiało można zabrać je w lunchbox’ie na trening nawet następnego dnia i wykorzystać jako szybki białkowy posiłek potreningowy.

Naleśniki proteinowe bez mąki – kalorie

Naleśniki proteinowe to posiłek sycący, z bardzo dużą ilością białka i węglowodanów, a z małą ilością tłuszczu. Przy czym węglowodany są najlepszym źródłem energii, a białko serwatkowe najlepsze źródłem łatwoprzyswajalnego białka dla organizmu.

Naleśniki proteinowe – kalorie, wartości odżywcze

Tabela dotyczy wartości odżywczej dla całej porcji naleśników (3 szt.) wg powyższego przepisu. Naleśniki są bardzo sycące i jeden naleśnik z dodatkami w zupełności wystarczy na śniadanie lub posiłek potreningowy.

ProduktIlośćKalorieBiałkoWęglowodanyTłuszcze
Płatki
owsiane
150 g543,6
17,9 g
93,8 g
10,8 g
Jogurt gęsty180 g
108,7
6,5 g
9,4 g
5,0 g
Jajo1 szt
72,6
6,5 g
0,4 g
5,0 g
Białko jaja70 g
33,4
7,7 g
0,5 g
0,1 g
Izolat białka40 g14434 g1,5 g0,2 g
RAZEM:902,372,6 g105,6 g20,9 g

* Obliczenia zostały wykonane przy użyciu kalkulatora kalorii oraz wartości odżywczych wybranego białka serwatkowego (40 g) – izolat białka o smaku waniliowym od Prozis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *