fitblogerka.pl

Trening Dieta Motywacja

Dieta

Kombucha – cenne probiotyki

Kombucha to napój o właściwościach probiotycznych. Powstaje dzięki kulturom mikroorganizmów zwanych grzybkiem herbacianym albo właśnie kombuchą.

Co to jest grzybek herbaciany?

Grzybek herbaciany to żyjące w symbiozie kultury mikroorganizmów. W Azji od tysięcy lat wytwarza się dzięki nim fermentujące napary z różnych odmian herbaty. Grupa mikroorganizmów – grzybek herbaciany czy kombucha – to kolonie bakterii wytwarzające kwasy organiczne oraz drożdże, które rozkładają cukier i wytwarzają  alkohol. Orzeźwiający i zdrowy napój powstający dzięki działaniu tego grzybka herbacianego również przyjął nazwę kombucha.

Charakterystyczny smak kombucha

Napój kombucha ma lekko kwaskowaty smak dzięki zawartości kwasów organicznych. Należą one do związków bioaktywnych takich jak: kwas glukonowy, kwas glukuronowy, kwas octowy i kwas mlekowy. W kombuchy znajdują się także witaminy z grupy B i  witamina C. Aby powstała kombucha do naparu herbaty dodawany jest cukier niezbędny do procesu fermentacji. Jest on przekształcany w etanol, który może osiągnąć w napoju maksymalny poziom 0,5 %. Taka śladowa ilość alkoholu i nasycenie kombuchy naturalnym dwutlenkiem węgla, zabezpiecza jej zawartość przed niepożądanymi mikroorganizmami.

Kombucha ekologiczna

Kombucha, która ma na opakowaniu napis ekologiczna, eko, bio czy organiczna powstaje na bazie ekologicznych składników. Potwierdzeniem jest znajdujący się na opakowaniu znak eko liścia. To obowiązujący w całej Unii Europejskiej symbol rolnictwa ekologicznego. Herbata, której napar znajduje się w eko kombuchy, jest uprawiana bez agrochemii, bez sztucznych nawozów i pestycydów. Starannie wyselekcjonowane liście tej wysokogatunkowej herbaty są gwarancją delikatnego smaku.  

Organic Market – zakupy z dostawą do domu

Kombucha jest przeważnie pakowana w szklane butelki. Wygodną formą jej zakupu są zakupy z dostawą do domu. Wtedy nie dźwiga się butelek i można od razu zamówić większą jej ilość. Organic Market oferuje kombuchę w jakości ekologicznej wytwarzaną przez różne firmy takie jak Voelkel, Zakwasownia czy Vigo.

Kombucha z firmy Voelkl

Oferta Voelkl obejmuje różne rodzaje kombuchy. Wytwarza się je z herbaty zielonej, czarnej i yerba mate z dodatkiem ziół działających dobroczynnie na układ pokarmowy.  To także różne rodzaje kombuchy smakowej z dodatkiem soku: wiśniowego z miętą i limonkowego z imbirem. To prawdziwe eliksiry wspierające pracę układu pokarmowego i wzmacniające układ odpornościowy.

Wartości odżywcze kombuchy

Kombucha jako napój jest nazywana eliksirem długowieczności lub eliksirem życia. W Azji mówi się o kombuchy, że odżywia ciało, umysł i duszę. W trakcie procesu wytwarzania kombuchy powstaje wiele związków bioaktywnych, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Kombucha wytwarzana zgodnie z azjatycką tradycyjną recepturą jest bogata w naturalne enzymy.

Dlaczego warto pić kombuchę?

Kombucha należy do żywności fermentowanej, jest probiotykiem czyli zawiera korzystne bakterie. Jakość flory bakteryjnej ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Żywe kultury bakterii chronią układ pokarmowy i usprawniają trawienie. Mają też znaczenie dla odporności. W badaniach z udziałem zwierząt laboratoryjnych wykazano, że kombucha ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazywała też działanie ochronne przeciwko działaniu wolnych rodników. Jest adaptogenem co oznacza, że przywraca równowagę w organizmie i chroni go przed stresogennymi czynnikami w środowisku

Kombucha – idealne orzeźwienie

Dzięki temu, że kombucha jest fermentowana, a więc lekko musująca, stanowi idealny napój orzeźwiający. Jest dobrym zamiennikiem mocno słodzonych popularnych napojów. Kombucha jest 100% roślinnym, niepasteryzowanym i żywym napojem. Zawiera cenne probiotyki i kwasy organiczne przez nie wytwarzane. Kombuchę można pić na czczo, a także po posiłkach. Zalecana ilość to nie więcej niż 100 – 150 ml jednorazowo. Niepasteryzowana kombucha powinna być przechowywana w lodówce. Powstający w niej osad jest naturalnym zjawiskiem. Podobnie jak inne gazowane napoje – kombucha najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.