Czym jest zdrowa żywność ekologiczna
Dieta

Czym tak na prawdę jest zdrowa żywność?

Zdrowa żywność to taka żywność, która podczas procesu produkcji, obróbki, przygotowania do spożycia została w jak najmniejszym stopniu poddana ingerencji substancji trzecich. Mówiąc o substancjach trzecich mamy na myśli większość konserwantów, wzmacniaczy smaku, oraz złych tłuszczy. Ideą zdrowej żywności jest jak najkrótszy łańcuch produkcji, dzięki czemu produkt, który kupujemy w sklepie, jest najbardziej zbliżony do tego, jak był przygotowany klasycznie.

Dlaczego zasadniczo żywność w sklepach nie jest zdrowa?

Użyteczność danego produktu dla sieci sklepów, jak i również klientów jest związana z jego długotrwałością do spożycia. Kupując produkty wysoko przetworzone, nie zastanawiamy się, czy będziemy mogli je zjeść za miesiąc albo pół roku, bo prawdopodobnie będziemy mogli. W dawnych czasach nikt nie mógł pozwolić sobie na taki luksus, a mięso wytrzymywało najwyżej dzień w nie przetworzonej formie. Oczywiście nie każdy produkt, który jest długotrwały, będzie produktem nieekologicznym.

Produkty sypkie takie jak ryż, cukier, sól, pieprz, mąka przy odpowiednim przechowywaniu nie ulegają znaczącemu procesowi rozkładu, dlatego też możemy trzymać je bardzo długo. Jeżeli myślimy o zakupach produktów ekologicznych, to musimy przygotować się na ich ograniczoną przydatność. W przypadku zakupu produktów mięsnych z ekologicznych chowów należy liczyć się z tym, że zamrażarka będzie naszym najlepszym przyjacielem. Kiedy mówimy o innych produktach takich jak napoje, nie ma tutaj innej metody jak spożywać je od razu po otwarciu.

Jak kupować ekologiczną żywność? 

Kupowanie ekologicznej żywności nie powinno być trudne w większości przypadków, ponieważ często jest ona specjalnie oznaczona. Nie zwracajmy uwagi na certyfikaty, a jedynie kierujmy się normami jakości, które są ustawowo nadawane produktom ekologicznym. Produkty takie jak jajka mają specjalnie nadrukowaną cyfrę na skorupkach, która oznacza, z jakiego rodzaju chowu są one sprzedawane do sklepów. Jeżeli nie chcemy sugerować się tylko normami, to możemy również zaufać własnym oczom.

Soki, które oparte są tylko o naturalne składniki, posiadają osad na dolnych warstwach butelki. Oczywiście osad to nie standard, ponieważ nie wytrąca się on natychmiast a z czasem. Dobrze jest nawiązywać znajomości z regionalnymi sprzedawcami ekologicznej żywności, rolnikami i hodowcami. Generalnym testem dla produktów ekologicznych może być ich wytrzymałość w temperaturze pokojowej.

Wskazówki końcowe! 

Nie każdy produkt, który w sklepie opisywany jest jako ekologiczny, w rzeczywistości taki jest. Jeżeli chcemy, aby nasz zakup był w 100 procentach ekologiczny, powinniśmy sprawdzać wcześniej informacje np. w internecie. Pomocne w zakupach w sklepie potrafią być aplikacje, które sprawdzają skład produktów przed ich zakupem – wystarczy zeskanować kod kreskowy. Naturalnie nic też nie zastąpi własnoręcznej produkcji swoich wyrobów w domku, jeżeli ktoś ma taką okazję i możliwość. Tworzenie własnych zapraw w oparciu o ekologiczne produkty odwdzięczy się na pewno w przyszłości w postaci długiego życia i dobrego zdrowia.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *