7 produktów, które mogą wpływać na podwyższenie cholesterolu
Dieta

7 produktów, które mogą wpływać na podwyższenie cholesterolu

Aby odpowiednio zadbać o własne zdrowie, należy pamiętać, że kluczową kwestię odgrywa nasza codzienna dieta oraz prowadzony tryb życia. Spożywane posiłki mają szczególne znaczenie, ponieważ niektóre produkty mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie. Jakich składników należy unikać, aby zachować odpowiedni poziom cholesterolu?

Czym jest podwyższony cholesterol?

Otrzymując wyniki badań okresowych, lekarz może zasugerować, że wystąpił zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jest to problem, który dotyka wielu ludzi – hipercholesterolemia jest najczęściej skutkiem źle dobranej diety. Mianem cholesterolu określa się organiczną substancję tłuszczową, która naturalnie występuje w naszym organizmie. Pełni ona ważną funkcję, jednak komplikacje występują w momencie, gdy mówimy o jej nadmiarze. 

Nasze ciało samo potrafi produkować odpowiednią ilość cholesterolu, jednak często zapominamy, że dostarczamy go także w spożywanych posiłkach. Jeżeli nie posiadamy zbilansowanej diety, to w szybkim czasie możemy przekroczyć zalecany i bezpieczny poziom. Warto także wspomnieć, że wyróżniamy HDL i LDL, czyli tak zwany cholesterol dobry oraz zły. Lipoproteiny HDL co prawda także przenikają przez ściany tętnic, ale nie wpływa to negatywnie na ich drożność. Tymczasem lipoproteiny LDL mogą w najgorszym przypadku być powodem miażdżycy[1]. 

U kogo spotykany jest podwyższony cholesterol?

Szczególne problemy z cholesterolem mają przede wszystkim dorośli. To właśnie wyniki badań w wieku dorosłym są zazwyczaj niekorzystne lub niepokojące. Szacuje się, że takie komplikacje mogą występować nawet u 70% Polaków. Warto jednak zaznaczyć, że już w wieku niemowlęcym mogą pojawić się pierwsze problemy z nadmierną produkcją organicznej substancji tłuszczowej. Jeżeli jej odpowiednia ilość nie jest dostarczana wraz z pokarmem marki, to w naturalny sposób następuje jej produkcja w organizmie malucha (dokładnie w wątrobie).

Wysoki cholesterol – produkty, których należy unikać

Aby zapobiec chorobom, które powoduje podwyższony cholesterol, należy zmienić codzienny tryb życia. Nadciśnienie tętnicze, zawał serca – wydaje się, że pojawiają się niespodziewanie, a tymczasem są rezultatem braku zbilansowanej diety. Lekarze wyraźnie wskazują na pewne grupy produktów, których należy unikać, aby nie mieć problemów z hipercholesterolemią.

Planując codzienne posiłki, należy bezzwłocznie wykluczyć z nich czerwone i tłuste mięso. Nie jest także zalecane spożywanie takich tłuszczy jak: smalec, masło czy słonina. Ponadto zakazane jest wybieranie posiłków mocno przetworzonych oraz fast foodów – nie mają one żadnej korzyści dla naszego organizmu. Został zbadany także wpływ słodyczy – mogą one prowadzić do nadmiernej produkcji cholesterolu. 

Nieodpowiedni wpływ mają także sklepowe dżemy (ich skład jest pełen szkodliwych dodatków), makarony jajeczne, czy napoje gazowane. Z powodzeniem można jednak znaleźć zdrowsze i lepsze dla naszego zdrowia zamienniki, takie jak domowe przetwory, samodzielnie tworzone makarony czy herbatki ziołowe lub chude mleko [2].

Bibliografia

[1] Cholesterol https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/11/cholesterol/ [dostęp 12.10.2020].

[2] G. Bonczar, K. Chrzanowska, K. Maciejowski, M. Walczycka, Zawartość cholesterolu i jego pochodnych w mleku i produktach mleczarskich – uwarunkowania surowcowe i technologiczne, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, nr 1 (74).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *