• Magnez w diecie osób uprawiających sport, magnez w diecie sportowca
    Dieta

    Magnez w diecie osób uprawiających sport

    Magnez jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Będąc składnikiem wielu enzymów zapewnia prawidłowy przebieg większości przemian metabolicznych. Mimo naturalnie dużej zawartości magnezu w pokarmach bardzo często obserwowane są jego niedobory. Magnez w diecie osób uprawiających sport wpływa na kondycję, siłę mięśniową i samopoczucie. Diety zakładające przyjmowanie dodatkowych dawek magnezu niejednokrotnie pozwalają uzyskiwać lepsze efekty niż plany treningowe, które takiej suplementacji nie uwzględniają. Magnez to pierwiastek biorący udział w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych, utrzymujący optymalną gęstość mineralną kości, regulujący ciśnienie tętnicze oraz pracę komórek mięśniowych, w tym tych budujących serce. Na przyswajanie i wydalanie magnezu pokarmowego wpływa wiele czynników, a dobowe zapotrzebowanie zależy od płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej. Nie powinno więc…

  • batony proteinowe
    Dieta

    Batony proteinowe – czy warto wprowadzić do diety fit?

    Batony proteinowe – dieta Batony proteinowe są polecane jako fit zamiennik tradycyjnych słodyczy. Mają być szybką przekąską, która dostarczy dużych ilości pełnowartościowego białka, niezwykle ważnego składnika odżywczego w diecie osób aktywnych fizycznie. Popularność batonów proteinowych spowodowała, że w sklepach można znaleźć propozycje z różnych półek cenowych. Czym różnią się między sobą batony proteinowe? Czy każdy baton białkowy rzeczywiście jest zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych słodkości? Po batony proteinowe najczęściej sięgają osoby odchudzające się. Dobrej jakości batony charakteryzują się bardzo dużą zawartością białka, natomiast minimalną węglowodanów i tłuszczy. Przekąski proteinowe pojawiły się na rynku fitness w odpowiedzi na rosnące uznanie diet białkowych. Istnieją co prawda produkty będące także źródłem znacznej ilości cukrów (i kalorii), lecz takie…

  • Naturalne spalacze tłuszczu
    Dieta

    Naturalne spalacze tłuszczu – jak przyspieszyć metabolizm?

    Naturalne spalacze tłuszczu Masz nadwagę i szukasz sposobu na szybsze, ale zdrowe odchudzanie? Rygorystyczne diety cud Cię wykańczają, a w efekcie i tak prowadzą do efektu jojo? Według dietetyków najlepszym sposobem na spalenie tłuszczu jest dieta niskowęglowodanowa wysokobiałkowa połączona z intensywnym treningiem. Jednak w dzisiejszym „zabieganym świecie” nie każdy może pozwolić sobie na regularną dietę i ćwiczenia kilka razy w tygodniu. Pomocne mogą być naturalne spalacze tłuszczu, które w wielu źródłach są opisywane jako bezpieczne suplementy diety przyspieszające metabolizm, a także ograniczające ilość wchłanianych tłuszczów. Czym są naturalne spalacze tłuszczu? Jakie produkty zaliczamy do grupy spalaczy tłuszczu? Według definicji zaproponowanej przez School of Sport and Exercise Uniwersytetu w Birmingham1 spalacze tłuszczu to suplementy…

  • dieta zgodna z grupą krwi
    Dieta

    Dieta zgodna z grupą krwi A, B, 0 oraz AB

    Dieta zgodna z grupą krwi Dieta zgodna z grupą krwi, została stworzona przez dr. Peter’a D’Adamo. Zasugerował on, że strawione i wchłonięte do krwioobiegu cząsteczki niektórych pokarmów wchodzą w reakcje z antygenami znajdującymi się na powierzchni krwinek czerwonych danej grupy krwi. Na podstawie tego założenia autor wyodrębnił produkty wskazane, obojętne oraz niedozwolone dla 4 grup głównych krwi, czyli A, B, AB i 0. U podstaw tej diety leży teoria lektynowa, która zakłada, że krwinki czerwone po zetknięciu się ze szkodliwym lektynami pokarmowymi ulegają zlepieniu, czyli aglutynacji. Lektyny to substancje cukrowo-białkowe (glikoproteiny) znajdujące się powierzchni danego produktu spożywczego. Są pewnego rodzaju etykietą, „kotwicą” dla komórek odpornościowych wywołujących zlepianie erytrocytów. Na podstawie obserwacji, D’Adamo wywnioskował, że…

  • light i fit nie znaczy zdrowe
    Dieta

    Light i fit nie zawsze znaczy zdrowe… ?

    Light i fit a zdrowa dieta Rosnąca popularność niskotłuszczowych produktów reklamowanych hasłami light i fit jest odpowiedzią na szerzącą się epidemię otyłości oraz chorób z niej wynikających. Aktualne kanony piękna wywołują presję szczupłej sylwetki, szczególnie wśród młodych kobiet dbających o swój wygląd. Okazuje się jednak, że nieracjonalne spożywanie produktów light i fit, przy jednoczesnej eliminacji odżywczych, gęstych energetycznie posiłków, wiąże się z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Produkty light są często promowane jako doskonały sposób na szybkie i trwałe zmniejszenie masy ciała. Jednak według badań przeprowadzonych przez American Society for Nutrition dieta oparta wyłącznie na niskotłuszczowych, sztucznie słodzonych produktach doprowadza do wtórnych zaburzeń metabolicznych, ostatecznie predysponujących do najgroźniejszej otyłości typu trzewnego. Zgodniej z obowiązującym w Polsce…

  • Czym zastąpić cukier biały, cukier rafinowany
    Dieta

    Zamienniki cukru – Czym zastąpić cukier biały, rafinowany?

    Jedzenie słodyczy, słodzonych pokarmów oraz picie słodkich napojów, chociaż jest niewątpliwą przyjemnością, może niszczyć nasz wygląd, a przede wszystkim zdrowie. Cukier biały i cukier rafinowany (cukier buraczany czystszy od nierafinowanego cukru białego) to dodatek smakowy obecny niemalże w każdym gotowym produkcie spożywczym, nawet w słonych przekąskach czy wędlinach. Dlatego warto wiedzieć czym zastąpić cukier w naszej kuchni i stosować wybrane zamienniki cukru białego. rafinowanego. Cukier biały, cukier rafinowany a wpływ na zdrowie Cukier biały i cukier rafinowany są uważane za najbardziej niebezpieczny składnik nowoczesnej, tzw. zachodniej diety prowadzącej do różnych chorób cywilizacyjnych. Dowiedziono, że eliminując bądź zastępując cukier biały i rafinowany innymi substancjami słodzącymi zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób1 tj.: nadwagi cukrzycy typu 2,…

  • dobre tłuszcze omega-3, omega-6
    Dieta

    Dobre tłuszcze – kwasy omega-3 oraz omega-6

    Dobre tłuszcze Tłuszcz stał się wrogiem numer jeden wielu osób dbających o sylwetkę. Dieta redukcyjna według powszechnie krążących mitów powinna być maksymalnie niskotłuszczowa oraz niskokaloryczna, bez względu na niekiedy poważne zdrowotne konsekwencje tak drastycznego deficytu odżywczego. Okazuje się jednak, że nie taki tłuszcz straszny jak go malują! Czym są dobre tłuszcze? Najnowsze badania podkreślają1, że dobre tłuszcze, przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 wręcz pomagają w zdrowym i trwałym zrzucaniu niechcianych kilogramów. Nie więc dziwnego, że dobre tłuszcze są powszechnie uznawanym czynnikiem wpływającym na zdrowie i wygląd człowieka , a ich obecność w diecie przeciwdziała negatywnym skutkom restrykcji wielu innych składników odżywczych.   Czym są dobre tłuszcze? Dobre tłuszcze, czyli wielonienasycone…

  • Kreatyna
    Dieta

    Kreatyna – czy powinna być stosowana przez aktywne kobiety?

    Kreatyna – czy powinna być stosowana przez aktywne kobiety i dziewczyny Kreatyna to suplement pozwalający na zwiększenie siły oraz masy mięśniowej. W opinii wielu mniej doświadczonych osób, kreatyna nie powinna być stosowana przez kobiety, gdyż może ona spowodować zbyt dużą rozbudowę tkanki mięśniowej zaburzającą proporcje żeńskiej sylwetki. Czy rzeczywiście kreatyna upodabnia ciało kobiety do ciała kulturysty? A może jest całkowicie bezpieczna, a jej racjonalne stosowanie jedynie podnosi efekty treningów? Kreatyna działa symulująco na komórki mięśniowe poprzez wzmaganie procesów anabolicznych, czyli syntezy nowych cząsteczek, głównie białek strukturalnych. Jej skuteczność zależy od rodzaju oraz intensywności wysiłku fizycznego. Dowiedziono, że najwięcej korzyści przynosi ona osobom, które wykonują trening siłowy lub wytrzymałościowy. Mechanizm działania kreatyny – Mity…

  • Masło orzechowe Kulturyści Siłownia
    Dieta

    Dlaczego kulturyści jedzą masło orzechowe przed treningiem?

    Masło orzechowe przed treningiem Masło orzechowe charakteryzuje się nie tylko niezaprzeczalnymi walorami smakowi, lecz przede wszystkim bogactwem różnych substancji odżywczych. Jest doskonałym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie. Już jego niewielka ilość dostarcza bardzo dużą dawkę substratów energetycznych niezbędnych do efektywnego wysiłku. Dobrej jakości masło orzechowe to sycący i pełnowartościowy produkt, który może być spożywany zarówno przed, jak i po treningu.   Rodzaje masła orzechowego Masło orzechowe niejedno ma imię. To klasyczne pozyskiwane jest z orzechów arachidowych, jednak coraz większą popularnością cieszą masła migdałowe, pistacjowe czy z orzechów nerkowca. Ponadto masła orzechowe przyjmują różną konsystencję – kremową lub crunchy (z kawałkami orzechów). Dla osób stosujących dietę niskokaloryczną stworzono specjalne produkty niesłodzone o obniżonej zawartości…