Dynia dlaczego warto jeść dynię Witaminy Dynia a cukrzyca
Dieta

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia powinna być gościem naszych stołów nie tylko w Halloween. Ma ona wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, w tym wiele witamin i minerałów, dzięki czemu jest zaliczana do tzw. super-foods (super żywności). To powoduje, że warto przyjrzeć się jej bliżej i to nie ze względu na jej zalety dekoracyjne. Sprawdźmy: Dlaczego warto jeść dynię? I jakie witaminy zawiera dynia?

Ponadto ten owoc-warzywo świetnie sprawdza się w naszej kuchni, zarówno w daniach dla dorosłych, jak i dla dzieci. A właśnie, dynia to owoc czy warzywo? – z uwagi na botanikę to owoc, ale zwyczajowo przyporządkowywana jest do warzyw, więc przy tym pozostańmy.

Dynia witaminy

Dynia jest bogata w wiele przeciwutleniających witamin, takich jak witamina A, witamina C i witamina E, ważnych dla zdrowej i pięknej skóry, ale nie tylko.

Dynia to witaminy dla zdrowej i pięknej skóry, ale nie tylko.

To jedno z warzyw, które ma najwyższy poziom witaminy A  – 100g dyni zapewnia około 246% jej dziennego zapotrzebowania . Witamina A jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem i jest wymagana przez organizm do prawidłowego funkcjonowania skóry i błony śluzowej. Dlatego też witamina A jest jednym z najbardziej efektywnych składników kremów przeciwstarzeniowych. Poprawia ona nawilżenie skóry, elastyczność, likwiduje drobne zmarszczki i przebarwienia. Jest także niezbędną witaminą dla dobrego wzroku. Zatem warto wykorzystywać bogactwo witaminy A zawarte w dyni.

Beta-karoten oraz likopen, zawarte w dyni to także składniki o działaniu silnie przeciwutleniającym, które opóźniają procesy starzenia.

Ponadto dynia jest też dobrym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak miedź, wapń, potas i fosfor.

Ogromne bogactwo witamin i mikroelementów znajdziemy też w pestkach dyni, m.in. witamine E. żelazo i cynk.

Dynia a odchudzanie

Dlaczego warto jeść dynię w przypadku nadwagi? Dynia to jedno z tych bardzo niskokalorycznych warzyw. A ile kalorii ma dynia?

100 g dyni = zaledwie 26 kalorii

Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu. Ponadto jest bogata w błonnik pokarmowy i jak już wcześniej wspomniano w przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Jest jednym z produktów spożywczych, należących do tzw. super-foods. polecanych przez dietetyków. Zalecana jest w przypadku konieczności odchudzania, a także w diecie wymagającej kontroli cholesterolu.

Dynia a cukrzyca

Badania prowadzone przez naukowców z East China Normal University w Szanghaju ¹, na jednej z odmian dyni tzn. dyni figolistnej (Cucurbita ficifolia) wykazały, że owoce dyni można wykorzystać do leczenia różnych chorób, w tym cukrzycy – pomimo wysokiego indeksu glikemicznego dyni.

Dynia Indeks glikemiczny (IG) = 75

Indeks glikemiczny dyni jest dość wysoki, pomimo to badania wykazały, że dynia może być pomocna w walce z cukrzycą 1 .

Podczas ww. badań chińscy naukowcy odkryli, że szczury z cukrzycą leczone ekstraktem z dyni, miały niższy poziom glukozy we krwi, większe wydzielanie insuliny i więcej komórek beta wytwarzających insulinę niż te, którym nie podano tego ekstraktu. Poza tym ekstrakt z dyni zmniejszał również ilość uszkodzeń komórek oksydacyjnych, co oznacza, że działanie przeciwutleniające dyni może być odpowiedzialne za działanie ochronne trzustki.

„Ekstrakt z dyni jest potencjalnie bardzo dobrym produktem dla osób w stanie przedcukrzycowym, a także dla tych, którzy mają już cukrzycę”

Tao Xia z Uniwersytetu Wschodnich Chin w Szanghaju, Czasopismo Chemistry & Industry, Society of Chemical Industry (SCI)

Dynia figolistna jest też powszechnie stosowana jako tradycyjny lek na cukrzycę w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Dlatego zgodnie z uzyskanymi wynikami w ww. badaniach ¹ spożywanie owoców dyni figolistnej może być przydatne w leczeniu cukrzycy.

Ponadto oprócz indeksu glikemicznego dla wielu produktów ustala się także ładunek glikemiczny (LG), czyli przeniesienie proporcji indeksu glikemicznego na dany posiłek lub produkt, z uwzglednieniem węglowodanów. LG dyni wynosi zaledwie 3.

Dynia Ładunek glikemiczny (LG) = 3

Ze względu na niskie LG dyni, zjedzenie posiłku z tym warzywem, nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Dynia a zaparcia

Zaparcia to niestety częsty problem wśród kobiet. A gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach i schorzeniach wątroby. Te właściwości dyni były znane od dawna – już starożytni greccy stosowali świeżą tartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. Dlatego nawet w przypadku tzw. delikatnych żołądków warto sięgnąć po gotowaną dynię. Jest ona bardzo lekkostrawna.

Dlaczego warto jeść dynię? – powodów jest o wiele więcej niż te wyżej wymienione. Jednak już te podstawowe właściwości dyni dla zdrowia sprawiają, że powinna ona być częstym gościem w naszej kuchni. Zamrożona dynia zachowuje swój smak, kolor i witaminy przez cały rok! Jesienią może zmienić się nie tylko w Hallowwen’owego potwora, ale też w pyszną zupę, a latem w zdrowe lekkie desery i koktajle.

Źródła:

  1. Journal of Food Biochemistry 33 (3): 416 – 424 · Czerwiec 2009

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *