14.02.2014

Chipsy z bakłażana

Już dawno prosiliście mnie o przepis na chipsy z bakłażana, ale trochę mi zajęło dopracowanie tego przepisu. Ciągle wychodził mi pieczony bakłażan a nie chipsy. Po kilku(nastu) próbach umiem zrobić chipsy. Co prawda, nie są takie chrupiące jak te ziemniaczane a i dla wielu będą mało przypominać prawdziwe chipsy, ale moim zdaniem to dobra potrawa do "przegryzienia" albo zamiast zwyczajnej sałatki np. do mięsa z przyprawą kebabową.


Potrzebujemy:
- 1 bakłażana (300g),
- olej kokosowy (10g, ale nie wykorzystałam całego),
- przyprawy.

Zamiast oleju kokosowego możecie wypróbować oliwę, ale mi nie wychodziły wtedy takie ładne okazy. Oprócz tego, polecam papier do pieczenia zamiast folii, bo chipsy lepiej wychodzą i nie trzeba ich przewracać. Ja zapomniałam kupić i miałam w domu tylko folię.

Przygotowanie jest bardziej niż proste. Bakłażana kroimy w grube plastry, rozkładamy na papierze lub folii. Nie musimy posypywać solą i niczego zmywać. Nie wychodzi gorzki. Plasterki mogą się bez problemu dotykać, bo i tak się zmniejszą podczas pieczenia. Na każdego bakłażana kładziemy kawałek oleju kokosowego wielkości kropli, a później posypujemy ulubioną przyprawą. Ja najbardziej lubię z suszonym czosnkiem i solą paprykową.


Później wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 - 250 stopni. I tutaj zaczynają się cuda. Przez jakieś 10 minut piękę normalnie, a potem uchylam drzwiczki, żeby para uleciała. Potem znów przymykam i za jakieś 5 minut ponownie otwieram i zostawiam małą szparę. Nie wiem, czy takie "cudowanie" jest potrzebne w nowych piekarnikach, mój jest stary i bakłażan się zwyczajnie zaczyna gotować w zamkniętym piekarniku. Po tych 5 - 10 minutach jeśli pieczemy na folii trzeba bakłażany jeszcze przewrócić na drugą stronę i chwilkę podpiec. No i gotowe.

Smacznego! Omnomnomnom :)

14 komentarzy :

  1. Myślę, że zawsze trzeba otwierać żeby wilgoć uleciała, ja mam nowy piekarnik i przy chipsach z jabłek muszę otwierać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sprawa wygląda tak samo. Piekarnik kupiłam rok temu i też przy niektórych potrawach 'wietrzę'.

      Usuń
    2. Szkoda, bo według mnie to strata energii :)

      Usuń
  2. Gosia a próbowałaś może kroić je cieniej? Mam bakłażana, chodzę koło niego i zastanawiam się co zrobić- chyba padnie na chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pycha, dokładnie tak samo robię słodkie ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie świetny pomysł na takie chipsy :) juz mam nawet na oku przyprawę, która mogłabym użyć !

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja oberżyny nie lubię. ;) Mój mąż zawsze ją usmaży na tłuszczu, a ona chłonie go jak gąbka. Obrzydlistwo! Nigdy nie jem.

    Spróbuję kiedyś ten przepis, a nóż widelec mi zasmakuje?

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie piekarnik też do nowych nie należy i zastanawiam się czy w ogóle by się upiekły czy wybuchły:D

    Jednak może spróbuję na dniach coś wykombinować bo widziałam jeszcze takie z selera,ziemniaków i papryki.

    W mikrofalówce robiłam z szynki i pomidora to wyszły bardzo dobre,teraz czas na wypróbowanie czegoś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł! uwielbiam takie chipsy domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno jak ktoś ma piekarnik z termoobiegiem to chipsy mu wyjdą świetnie. Ja jako jako ze w tej chwili nie mam żadnego, obejde się smakiem, a potem wprosze się na czipsy do fitblogerki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. The new "Oregon Trail" app has officially gone live on Facebook in the Beta phase as
    of February 2nd, 2011. After filtering the results, these search engine offers new appropriate as well as contemporary well-run outcome to
    the current audiences. This all may sound kind of boring, but honestly this
    is a really cool idea that's attempting to connect people all over the world to things
    they're interested in.

    My homepage free candy crush tools

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!