07.08.2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Uwielbiam sos słodko kwaśny, ale niestety zawsze go kupowałam. Zdziwiłam się, bo jest mega prosty w wykonaniu i od tej pory już nigdy nie kupię gotowego :) Generalnie, możecie użyć warzyw takich jakie lubicie albo jakie są aktualnie dostępne - ja przygotowałam tylko ze świeżych, ale w zimie równie dobra będzie mieszanka chińska.


Potrzebujemy (na 2-4 porcje):
- 1 cebulę;
- 400g kurczaka,
- 1 cukinię,
- ok. 200g fasolki szparagowej białej,
- 1 marchewkę,
- 1 paprykę,
- 1/3 do 1/2 świeżego ananasa,
- opcjonalnie kilka suszonych moreli lub coś słodzącego,
- opcjonalnie kiełki fasoli mung i/lub pędy bambusa,
- koncentrat pomidorowy (dałam ok 3/4 słoiczka),
- przyprawy (papryka słodka, imbir, curry),
- olej do smażenia.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dorzucamy do niej kurczaka i również podsmażamy. Ściągamy z patelni. Umytą i pokrojoną w półplasterki cukinię smażymy a fasolę gotujemy. Następnie dodajemy do cukiniii pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, fasolę i pozostałe warzywa oraz kurczaka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy a także ananasa. Całość gotujemy około 15-30 minut, czyli do momentu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Jeśli sos jest zbyt mało słodki, można dodać pokrojone w kostkę suszone morele lub stewię czy miód. Tak samo, jeśli jest zbyt gęsty to po prostu dolewamy wody o jeśli zbyt rzadki, to czekamy aż się wygotuje. Proste jak budowa cepa ;)


Tak się prezentują makro ze wszystkich składników, ja podzieliłam to na 3 porcje. Będzie bardzo dobre po treningu - zawiera węglowodany z fruktozy a także białko zwierzęce i dużo warzyw. Jadłam samo, podobnie jak leczo, ale z ryżem też będzie pycha. Smacznego!

6 komentarzy :

  1. Wow! Świetny przepis. Uwielbiam ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ok, czas na żarcie :D Zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można taki też za pasteryzować w słoikach i sos w każdej chwili gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm od tej pory pewnie ja też nigdy nie kupię gotowego sosu :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!