10.08.2013

Domowy majonez

Majonez wśród ludzi dbających o zdrową sylwetkę budzi postrach, zupełnie nie mam pojęcia dlaczego. Ten prawdziwy zrobiony w domu i spożywany w rozsądnych ilościach (tak samo jak np. masło orzechowe) dostarcza nam zdrowych tłuszczy i zamiast dodawać oliwy do sałatki, można spokojnie dodać łyżkę domowego majonezu. Oprócz tego, zawsze wydawało mi się, że robienie majonezu to jakaś czarna magia, dopóki nie zrobiłam go pierwszy raz sama. Może nie trwa to krótko, ale umiejętności nie wymaga praktycznie żadnych.



Mój majonez zrobiłam z tego co miałam w domu, czyli 2 żółtek, oliwy z oliwek i soli. Ważne, aby wyparzyć jajka przed rozbiciem, bo dodajemy je surowe. Żółtka ubiłam w misce mikserem, dodałam sół i stopniowo dodawałam oliwę (mniej więcej po dwie łyżki) i ciąglę ubijałam. Nie liczyłam dokładnie, ile oliwy zużyłam, ale około 200 - 250g. Majonez wyszedł lekko gorzki, ale smaczny.

Bardziej rozbudowany i dokładny przepis (na którym się wzorowałam) znajdziecie tutaj. Jako, że majonez składa się z bardzo dużej ilości oleju/oliwy, to jego kaloryczność jest zbliżona właśnie do tych produktów. Poniżej kaloryczność przykładowa, dla przepisu, na którym się wzorowałam, ale bez musztardy.



Naprawdę nie potrzeba wiele a raz na jakiś czas można urozmaicić sobie odżywianie. :)

10 komentarzy :

  1. No i to się chwali:-) sama bym takiego zjadła, bo chwilowo unikam majonezu, bo w składzie jest cukier :O i inne składniki, które dziwnie się nazywają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym, który robiłam jest łyżeczka cukru na 750ml, więc prawie go nie ma.

      Usuń
    2. NIEEEE!!!! :D jak mogłaś? Czyli jest:| ehh....:P

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. Pewno lepszy od tego sklepowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam właśnie przepisu na swój idealny domowy majonez i Twój jest w kolejce do realizacji i testowania :) Banalność przepisu przemawia bardzo na jego korzyść

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam kiedyś taki majonez całkiem smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Yeaaa, w końcu mi się udało zrobić dobry majonez! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bez musztardy? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabyś podać mi przepis na którym się wzorowałaś ? Ponieważ nie podlinkowałaś strony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście :D http://www.youtube.com/watch?v=QL2McCMQ1LQ

      Usuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!