07.06.2013

Makaron ze szpinakiem na dwa sposoby

Uwielbiam szpinak. Kiedyś jadłam tylko mrożony, teraz z chęcią przekonuję się do świeżego - w sałatce jak i makaronie. Pokazałam Wam zdjęcia mojego jedzenia i dużą ciekawość wzbudził makaron ze szpinakiem, więc dzisiaj dwa przepisy.

Potrzebujemy:
- około 50g pełnoziarnistego makaronu,
- 1 lub 1 i 1/2 paczki szpinaku (ja przeważnie robię z 1, ale wydaje mi się, że mogłoby być wiecej). 

Opcja pierwsza:
- 100 - 200g piersi indyka lub kurczaka (zależnie od zapotrzebowania),
- około 50 - 100g sera gorgonzola,
- 4-5 suszonych pomidorów.


Opcja druga:
- opakowanie mieszanki morskiej lub krewetek (250g, z Biedronki),
- olej do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżkę sera mascarpone.


Schemat przygotowywania obu potraw jest bardzo podobny. Najpierw gotujemy makaron i smażymy mięso, potem dodajemy opłukany szpinak, czekamy aż zmniejszy objętość. Solimy. Następnie dajemy ser i na końcu pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek albo pokrojone w kostkę pomidory. Prosto, szybko i smacznie :)

7 komentarzy :

  1. Również robię z kurczakiem lub owocami morza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy przepis wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie proste danie, a musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w takim obiedzie pojawia się jeszcze śmietana :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!