15.04.2013

Szybki i łatwy wegetariański obiadek

Pomysł na ten obiad podsunęła mi przyjaciółka, która bierze go często ze sobą na uczelnię. Smakuje dobrze na ciepło i zimno, jest szybki do zrobienia, tani i bez mięsa. Ideał! ;)

Potrzebujemy:
- jajka (ja biorę 4),
- 50g ryżu,
- 150g mrożonego groszku,
- łyżeczka masła,
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- opcjonalnie pół cebuli.

Ja robię z cebulą, bo lubię, ale można ten krok pominąć. Gotujemy ryż. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, solimy (puści sok i się nie przypali) i szklimy na maśle, następnie smażymy na niej jajecznicę z wcześniej rozbitych widelcem jajek. Gdy się zetnie, widelcem lub innym narzędziem rozgniatamy na małe kawałki i dorzucamy groszek. Po chwili wsypujemy ryż, chwilkę podsmażamy i dolewamy sosu sojowego. Gotowe!


Mam jakichś bezmięsnych czytelników? :)

19 komentarzy :

  1. podoba mi się taki pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bezmięsna nie jestem, ale to danie z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sobie robię czasem podobne, tylko u mnie to warzywa z mrożonki + jajecznica + maggie, dla mnie pycha i robi robotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Też tak właśnie robię ;) Ale zamiast maggie, dodaję ziół ;)

      Usuń
    2. Agnieszka Ty lepiej wywal to maggie :P

      Usuń
  4. Oj tam, nie trzeba zaraz być bezmięsnym żeby pochłonąć takie pyszności. :) Jakoś nigdy nie robiłam udziwnionych jajecznic, zatem chyba już czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł połączenia z jajecznicą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak masz! :) zdarzyło mi się jeść coś takiego, bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  7. O muszę spróbować, nie wpadłabym sama na takie połączenie, ale wygląda i brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bezmięsna nie jestem, ale ogromną fanką mięsa również nie jestem, więc bardzo chętnie to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis znam od lat i zawsze u mnie gości jak tylko zostaje mi ryż czy makaron ugotowany. Dodaję również kurczaka lub łososia. Do tego kukurydza, groszek (co się ma w lodówce0. Obowiązkowo curry, sos sojowy i sos słodko-kwąśny/słodko-chilli na koniec. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja często robię coś podobnego- na patelnię leci mieszanka mrożonych warzyw albo cukinia i pieczarki, smażu smażu smaż, do tego plask! stara kasza gryczana z lodówki ;) smażu smażu, jajo, bełtu bełt i smażu smaż, przyprawić, et voila! wpierniczać ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochane, ale bez cebuli to po prostu ryż po kantońsku jest. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbowałam dziś przepis, pyszne to! :) Ale byłam w stanie zjeść połowę z tego, ale dobrze się składa, połowę wezmę jutro na uczelnię jako obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem bezmięsna i proszę o więcej takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja również poproszę więcej takich szybkich i łatwych przepisów wege :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!