09.04.2013

Słodkie dietetyczne frytki

Ostatnio na moim Facebooku pokazywałam, że udało mi się dorwać bataty w Kauflandzie za 9zł/kg, co było jednocześnie najniższą ceną, jaką znalazłam. Wiele z Was pytało, co z nimi robię. Do tej pory jadłam je tylko kilka razy i za każdym razem tak samo - jako frytki. Wiem, że zupa krem z nich jest również bardzo dobra, ale tak się zakochałam w tych frytkach, że zanim zrobię zupę, nie mam już batatów.

Potrzebujemy:
- ok. 250g batatów,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1-2 łyżeczki curry,
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- opcjonalnie szczyptę imbiru.

Zioła możecie oczywiście zastąpić swoimi ulubionymi.

Bataty myjemy (ja nie obieram) i kroimy na paski jak frytki, następnie wkładamy do brytfanki. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem i mieszamy ręką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut. Bataty oczywiście można zastąpić ziemniakami i dłużej piec (często to robię), ale smak nie będzie już ten sam.



Bataty dobrze smakują z sosem z jogurtu naturalnego i czosnku. Na zdjęciu z pieczonym serem camembert i kapustą kiszoną. Jeśli wiecie, gdzie we Wrocławiu można taniej kupić bataty, to będę wdzięczna za informację. :)

22 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam batatów - jak dorwę je w kauflandzie to kupię:))

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ne jadlam nigdy batatów, czas sie przelamac, bo fryteczki wygladaja rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój związek z batatami jest mieszany... jedynie, jak mogę je zjeść, to właśnie w formie frytek. Jest w nich coś, co mnie kompletnie od nich odrzuca, mimo że smak strasznie przypomina mi połączenie marchewki z ziemniakiem (wygląd zresztą też...). Mój chłopak je uwielbia, ja raczej nie przepadam, a z awokado jest dokładnie na odwrót :D Dziwny ten świat!

    Super przepis! Na pewno kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie i tak najlepsza jest kiszona :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam dorwać bataty kilka razy, ale nigdzie ich nie było... Nawet w Almie nie mogłam ich upolować. Chyba zacznę bywać częściej w Kauflandzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię bataty, zwłaszcza puree. A w formie frytek nie próbowałam. Jeszcze ;)

    I trochę taka gorzka refleksja, ale w takich chwilach przypominam sobie dlaczego wyjechałam z Polski. Między innymi po to, by kupować bataty w cenie zwykłych ziemniaków i nie myśleć czy będą dziś w sklepie czy nie bo będą na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To i świetne frytki :) Muszę wypróbować, bo dotąd bataty jadłam tylko raz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam batatowe frytki! Nawet mimo tego, że jeszcze nie udało mi się zrobić ich na chrupko, zawsze wychodzą mi miękkie na zewnątrz i miękkie w środku ;/ Jakieś rady??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też wychodzą miękkie w środku, ale żeby były bardziej chrupkie z zewnątrz po prostu lekko je przypalam :)

      Usuń
  9. Słyszałam dużo dobrego o batatach, ale nigdy nie miałam okazji spróbować - nie wiedziałam gdzie są dostępne :P Na pewno teraz kupię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawa jestem batatów, nigdy ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie sadzilam, ze bataty sa takie drogie :p no i mam problem z dostepnoscia. w 300tys miescie.. hehe

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawde zjadlas frytki z batatow z camembertem i kiszona kapusta?! Chyba najdziwniejsza kombinacja smakow na swiecie - ja bym sie nie odwazyla :/ Z batatow mozna jeszcze zrobic pyszna zupe, puree albo curry, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. bataty są w magnolii, dzisiaj się zaopatrzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bataty sa na bazarkach w hali targowej we Wrocławiu ;)
      Nie wiem tylko ile kosztują bo nie popatrzylam.
      Pozdrawiam ! ;)

      Usuń
  14. musze sprobowac:)
    pozdrawiam,
    Roksana

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!