26.03.2013

Makaron z indykiem, brokułami, gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj proponuję Wam danie, które jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Często robię je rano i zabieram ze sobą na uczelnię.


Potrzebujemy:
50 - 60g pełnoziarnistego makaronu,
150g mięsa z piersi indyka,
50g gorgonzoli (ewentualnie Lazura),
70 - 100ml mleka (można zastąpić np. śmietaną),
2 - 4 suszone pomidory w ziołach,
200 - 250g brokuła.

Makaron gotujemy, a pokrojonego na kawałki brokuła blanszujemy. Pierś indyka kroimy w kostkę i smażymy. Gdy jest gotowa, zalewamy mlekiem i dodajemy gorgonzoli. Po rozpuszczeniu sera i odparowaniu żądanej ilości mleka zależnie od konsystencji, jaką chcemy uzyskać, dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowanego brokuła i makaron. Chwilkę podsmażamy i gotowe! :)

9 komentarzy :

  1. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam gorgonzoli, ale dla mie wszystko co jest mięsem w sosie serowym jest dobre, więc to na pewno tez bym pokochała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ale pychotka, uwielbiam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie brokuła i gorgonzoli <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki extra jak dla mnie, więc na pewno urozmaici się lista moich uczelnianych obiadów o ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy to jest porcja na 1 posilek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki inny ser mogę dodać oprócz pleśniowego?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!