06.11.2012

Gosia in the kitchen - makaron z brokułami i indykiem w sosie orzechowym

Mój wczorajszy obiad :D Aż na samą myśl leci mi ślinka :)

Potrzebujemy:
50g makaronu (pełnoziarnistego),
100-200ml mleka (ja dałam ryżowe, na oko),
1 łyżka masła orzechowego,
150g sznycla/piersi z indyka,
200g brokuła (mój był mrożony, ponownie na oko),
ewentulanie sól.

Makaron gotujemy, różyczki brokuła kroimy i blanszujemy. Na drugiej patelni smażymy indyka. Gdy będzie gotowy, wlewamy mleko i dodajemy masło orzechowe. Czekamy aż powstanie gładki sos, dodajemy brokuła. W zależności od upodobań, wygotowujemy trochę mleka i dorzucamy makaron. Mieszamy. Jeśli masło nie jest wystarczająco słone, możemy całość dosolić. Dla odważnych polecam dodać rodzynki lub żurawinę :)


Zdjęcie przedstawia pozostałą 1/3 obiadku :D


Porcja ma około 600kcal. No, to smacznego! :)

15 komentarzy :

  1. Kiedyś, raz spróbowałam sosu orzechowego i się strasznie zraziłam. Ale może wykonam drugie podejście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechów tutaj prawie nie czuć. Zależy co kto lubi :)

      Usuń
  2. Brzmi i wygląda smakowicie :) Może wypróbuję Twój przepis, kto wie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To wywal, daj papkę z banana i kiełki fasoli mung :D

      Usuń
  4. Myślałam, że do sosu po prostu dodajesz orzechów. A Ty dorzucasz masło orzechowe O.o Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem, co jutro zrobię na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. do odważnych świat należy xD
    a ja wczoraj miałem naleśniki z kurczakiem, serem i pieczarkami ;p
    tłusto ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzą słuchy po mieście, że trenujesz przed kolejną edycją Master Chef... :D

      Usuń
  7. Indyka nie mam, ale kurczak powinien być, brokuł jest, makaron jest tylko sos inny się wykombinuje i chyba będę testować :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!