01.10.2012

Makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem

U mnie przeprowadzki ciąg dalszy, więc późno wieczorem mogę Wam zaproponować przepis na jedno z dań z mojego jadłospisu, czyli makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem.

Potrzebujemy:
1 bakłażan,
1 łyżka oliwy lub tłuszczu do smażenia,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano,
1 łyżeczka cukru lub innego słodzika (opcjonalnie).

Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę i smażymy aż stanie się miękki. Na patelnię wlewamy pomidory i gotujemy razem z bakłażanem, dodając w międzyczasie rozgnieciony czosnek. Sos przyprawiamy do smaku, można dodać cukru jeśli jest zbyt kwaśny. Po odgotowaniu wody polewamy nim makaron (oczywiście gęstość jak kto lubi). Ja podałam z 50g makaronu i 2 łyżkami parmezanu.


Energia: 500kcal,
Białko: 23g,
Tłuszcz: 20g,
Węglowodany: 110g.

3 komentarze :

  1. bardzo lubie ta potrawe i sama czesto ja robie jak tylko mam baklazana pod reka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a ja jestem taka głodna... :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!