26.09.2012

Platzhirsch in Böblingen - Schwäbisches Essen

Od dawna słowo "Szwab" kojarzy mi się z negatywnym określeniem Niemców (jego odpowiednikiem w Niemczech w stosunku do Polaków jest "Polacken"). Jednak Szwabia to region Niemiec, w którym miałam przyjemność mieszkać przez ostatnie kilka miesięcy. W ostatni dzień mojego pobytu postanowiłam się wybrać do "szwabskiej" restauracji, aby zjeść dania charakterystyczne dla tego regionu.

Restauracja nazywa się "Platzhirsch" i znajduje się w Böblingen (link).





Najpierw dostaliśmy przystawkę:


Jest to typowa sałatka polana sosem i "Kartoffelsalat" (podane na zimno ziemniaki z przyprawami). Mi bardzo smakowała.


Ja zamówiłam sobie "Schwäbischer Zwiebelrostbraten" czyli stek wołowy z cebulą, do tego "Spätzle" czyli odpowiednik naszych lanych klusek.



Po drugiej stronie stołu znalazło się "Stuttgarter Lendchen", czyli rolada wieprzowa również z kluskami.



Jedzenie było, jak widać, bardzo ładnie podane i tak samo smakowało. Porcje duże, dawno się tak nie objadłam :) Mimo, że restauracja niestety tania nie jest, to opłaciło się po roku w Niemczech zjeść dobre i prawdziwe "szwabskie" danie :)



6 komentarzy :

  1. oo to już rok tam jesteś? pewnie szybko minęło :(
    a jedzenie raczej nie dla mnie, nie jadam mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybko minęło i trzeba wracać do polskiego studenckiego życia :)

      Usuń
  2. Fajne zdjęcia, aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wpierdzielałbym jak dziki osioł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jakby ktoś postawił... ;)

      Usuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!