07.09.2012

Gosia in the kitchen - turkey in peach-curry sauce

Ostatnio lubię kurczaka/indyka ze słodkimi sosami. Tutaj jeden, który bardzo mi się spodobał. Inspirowałam się tym przepisem.

Potrzebne (na jedną porcję taką jak na zdjęciu):
200g piersi indyka,
4 połówki brzoskwiń z puszki,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
50g kukurydzy z puszki,
70 - 100ml mleka (ja dałam ryżowo-sojowe, nie wiem, czy z krowim by też było dobre),
1 łyżeczka curry,
50g ryżu (u mnie basmati).

Ryż gotujemy. Piersi kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy w kostkę brzoskwinie, cebulę i czosnek (możemy też przecisnąć przez praskę). Usmażonego indyka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok, wrzucamy na patelnię połowę do 3/4 pokrojonych brzoskwiń, czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zarumienią, potem miksujemy. Zmiksowane wrzucamy spowrotem na patelnię razem z indykiem, curry i kukurydzą, dolewamy mleko. Zagotowujemy przez kilka minut. Podajemy na talerzu z ryżem. Pyyyychaaaa :D


Kalorie: 600kcal,
Białko: 46g,
Tłuszcz: 3g,
Węglowodany: 93g.


Przypominam o konkursie (klik na zdjęcie):

10 komentarzy :

  1. Zgłodniałam :D ale to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś coś robiłam z brzoskwiniami jakiś sos do ryżu ale nie pamietam przepisu. tamten mi smakował więc myślę że Twoja wersja też będzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne, że będzie :) jak zrobisz, daj znać :)

      Usuń

Każdy komentarz jest dla mnie cenny, dziękuję!